Tandenknarsen in je slaap: mijn ervaringen

24/07/2011

Tanden met stukjes eraf door knarsen (foto bagaball)

Een prachtig gebit — of toch niet? De voortanden en hoektanden zijn beschadigd door tandenknarsen.

Tandenknarsen. Je ziet het stripfiguren vaak doen. Meestal met een “Grrrr” tekstballonnetje erbij om aan te geven dat ze Heel Erg Kwaad zijn.

In het echt zie je mensen overdag niet veel tandenknarsen. Maar ‘s nachts is het een ander verhaal.

Onderzoekers schatten dat dit knarsgedrag voorkomt bij 14 tot 20 % van de kinderen en bij 6 tot 20 % van de volwassenen.

De knarsers zijn zichzelf er vaak niet eens van bewust. Hooguit worden ze ‘s ochtends wakker met hoofdpijn, of met kaakpijn, of met een kapotte wang omdat ze ook op hun wang hebben gekauwd.

Het kan ook zijn dat ze er helemaal niets van merken, ook ‘s ochtends niet.

Dat was bij mij het geval.

Ik sliep prima en merkte niets…totdat de tandarts me erop wees dat mijn voortanden aan het afslijten waren. Dat kwam door tandenknarsen, vertelde hij mij. Of met een duur woord: bruxisme.

Ik had moeite om het te geloven. Ik had toch nergens last van?

Maar ja, toen keek ik eens goed in de spiegel. Inderdaad, er waren stukjes van mijn voortanden verdwenen.

En niet alleen mijn voortanden waren beschadigd. Mijn hoektanden, die puntig horen te zijn, waren helemaal rond afgesleten. Dieper in mijn mond leken ook mijn kiezen minder groot te zijn dan vroeger.

350 euro voor een stuk plastic?

“Geen probleem,” zei de tandarts. “Je krijgt een knarsbitje van mij. Dan slijten je tanden niet meer af. Je zult zien dat je er prima mee slaapt.”

Dat was inderdaad zo.  Ik deed elke nacht het bitje in en sliep goed, en mijn tanden  sleten niet verder af. Maar na een paar jaar had ik weer een nieuw bitje nodig.

Ik ging van te voren eens bekijken wat zo’n knarsbitje eigenlijk kost. Daar had ik de eerste keer niet erg op gelet. Toen werd mijn knarsbitje vergoed door mijn ziektekostenverzekering.

Nu had ik geen aanvullende tandartsverzekering meer, dus moest ik het bitje zelf betalen.  Ik belde de tandarts: bleek me dit geintje zo’n 350 euro te gaan kosten. Kassa! Fijn voor de tandarts en zijn skivakantie, niet zo fijn voor mij.

Kan dat niet goedkoper?

Ik ging op onderzoek uit. Dit moest goedkoper kunnen.

Ik wist inmiddels hoe een knarsbitje zoals de tandarts je dat voorschrijft gemaakt wordt. Zo een wilde ik er dus, precies op maat gemaakt. Niet een hockeybit of zoiets.

Nou, dat kan. Je kunt online precies hetzelfde bitje bestellen dat je van de tandarts krijgt. Het bitje wordt door een laboratorium exact op maat gemaakt. Net als bij de tandarts; ze maken zelfs een gipsafdruk van je gebit. Maar dan dus niet voor 350 euro.

Dit op maat gemaakte bitje kost minder dan 100 euro!.

En: geen verzendkosten.

Ik ben zelf heel tevreden met mijn nieuwe bitje, en ik kan weer jaren vooruit.

 

Bericht over: Tandenknarsen door volwassenen. Tags: , , , , .

Tandenknarsen bij kinderen: wat doe je eraan?