Wat is bruxisme?

26/09/2011

pijn door knarsen

Bruxisme kan ook hoofdpijn veroorzaken.

Bruxisme betekent: tandenknarsen.

Het is typisch zo’n woord dat tandartsen graag hanteren. Want het klinkt duur en ingewikkeld en medisch, terwijl het eigenlijk om een simpel fenomeen gaat.

“U heeft last van bruxisme!” zegt zo’n tandarts dan, na uw gebit te hebben bestudeerd.

Nou, dat is schrikken, is het besmettelijk?

Nee dus.

Tandenknarsen is geen ziekte

Als u tandenknarst in uw slaap, ligt uw man of vrouw er misschien wel wakker van, maar hij of zij zal er niet door worden aangestoken.

Bruxisme is dan ook geen ziekte, maar eerder een kleine, vervelende afwijking in de werking van de kaak en de kauwspieren. Ze worden ‘s nachts actief en gaan kauwen, terwijl er niets te kauwen valt. Uw kaken malen door terwijl u slaapt.

Waar komt bruxisme vandaan?

Het ‘s nachts of zelfs overdag met de tanden knarsen kan allerlei oorzaken hebben, die niet altijd goed herkenbaar of aanwijsbaar zijn.

Hoe meer ik er over lees, hoe meer oorzaken ik genoemd zie worden. Bijvoorbeeld:

  • stress
  • een boven- en ondergebit dat slecht op elkaar aansluit
  • erfelijke aanleg
  • roken
  • alcohol
  • bepaalde medicijnen
  • bepaalde ziektes van het centraal zenuwstelsel.

Dat maakt het moeilijk om aan te wijzen wat nu precies de oorzaak is. Ik ben er zelf ook nog niet uit wat bij mij de reden is dat ik ‘s nachts knars.

Knarsen, klemmen en krakende spieren

Sommige mensen knarsen niet, ze klemmen alleen de tanden en kiezen heel stevig op elkaar. Dit heet dan ook bruxisme, omdat het netto effect meestal hetzelfde is: de tanden en kiezen raken beschadigd.

De kaken klappen met zoveel kracht op elkaar dat er zelfs stukjes van de tand af kunnen springen!

Ook kunnen de kaken en kauwspieren pijn gaan doen. Als u ‘s ochtends wakker wordt met een pijnlijke kaak, zou dit een reden kunnen zijn.

Hoe komt u er vanaf?

De echte hamvraag is natuurlijk: hoe kom ik van het tandenknarsen af? Dat is nog niet zo makkelijk, omdat de oorzaken vaak zo onduidelijk zijn.

Er zijn tamelijk bizarre therapieën in omloop, variërend van Botox tot stroomstoten, maar ik zou die niet aanraden. U kunt ook in therapie gaan tegen stress, als u denkt dat dat zin heeft.

Ik knars zelf ook met mijn tanden, en wat mij verreweg het beste heeft geholpen is een simpele opbeetplaat. Dat is een stuk kunststof dat precies op het boven- en ondergebit past, zodat deze beschermd worden tegen knarsen.

Ik heb het idee dat ik minder ben gaan knarsen nadat ik ging slapen met de opbeetplaat in mijn mond.

En ik slaap sowieso een stuk beter, omdat ik weet: als ik toch knars, raken mijn tanden elkaar niet meer. Ze kunnen dus ook niet beschadigd worden.

Opbeetplaat bestellen

U kunt zelf een opbeetplaat op maat laten maken, voor een veel lagere prijs dan bij de tandarts. Dat raad ik iedereen die  last van knarsen heeft dan ook aan. Met een beetje geluk wordt dit nog vergoed door de verzekering ook.

De opbeetplaat die ik heb is hetzelfde product als bij de tandarts, maar dan zonder alle extra tandartskosten, en ik ben zeer tevreden over de mijne.

Hij is makkelijk schoon te houden, ruikt niet, en voelt comfortabel aan in de mond.

Het doet ook geen pijn aan mijn tanden, terwijl je wel eens hoort dat een tandarts een splint of spalk voorschrijft waar alle tanden los van gaan zitten en pijn van gaan doen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat dat een goed idee is.

Bericht over: Bitjes tegen knarsetanden, Bruxisme algemeen, Tandenknarsen door volwassenen. Tags: , , , , .

Wat is een opbeetplaat? Tandenknarsen: het verhaal van Rieneke